Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/depolders/domains/wpfdepolders.nl/public_html/backend/includes/db_config.inc.php on line 15
Wijkplatform de Polders - Muggenhol grenswal

 

6. Muggenhol grenswal

De intact gebleven boerderij van Gerard en Truus        

 De intact gebleven boerderij van Gerard en Truus                                 Rinus Schoonen ploegen Rhodesie

 

De Grenswal was vroeger een onderdeel van het Muggenhol.

De Grenswal is ontstaan door verkaveling in opdracht van de gemeente Veldhoven en Eindhoven. Vroeger stonden op dit gedeelte 3 boerderijen een ervan is intact gebleven, zie foto.

Ook zijn de huizen van familie Borgers en Familie Schoonen in het nieuwe plan opgenomen.

Over de familie Schoonen kunnen we melden dat deze van oudsher al een loonwerkersbedrijf had (inmiddels is het bedrijfspand verhuisd). Dhr Rinus Schoonen was een vakman op zijn gebied als loonwerker. Zo goed dat hij behalve Nederlands kampioen (wat al knap was om als zandboer ook van kleiboeren te winnen), ook in 1968 In Rhodesie (huidige Zimbabwe) wereldkampioen ploegen werd.

De Familie Schoonen heeft een deel van de gronden afgestaan aan de gemeente Eindhoven waardoor voetbalclub DBS zijn velden kon aanleggen. Door deze verkaveling is dan ook een grens verlegd tussen Veldhoven en Eindhoven en is daarbij de toepasselijke naam Grenswal ontstaan.

De nieuwe bebouwing van de Grenswal gaf een diversiteit aan architectuur, wat een mooi beeld op levert. Het midden van de straat is onderbroken door een verkeersheuvel. Omdat er spelende kinderen zijn. De haan in de verkeersheuvel is een onderdeel van het kindlint dat samen met de gemeente en de bewoners tot stand is gekomen. Hier kunnen de kinderen vrijuit spelen. Het kindlint is opgebouwd in vakken tussen de straten van deze wijk, bij elke oversteek is een ander dier verwerkt. Elk vak heeft een andere leeftijdsdoelgroep en de bijbehorende speeltoestellen. Het lint loopt door naar het plein tegenover het Rundgraafpark. Dit plein is al meerdere malen gebruikt voor de jaarlijkse wijkdag van de Polders.

De bouwkavels van dit deel van de Polders zijn net na de eeuwwisseling bomvrij opgeleverd. Omdat deze wijk hemelsbreed nabij de oude startbaan van vliegveld Welschap lag zijn er tijdens de oorlog nogal wat blindgangers hier terechtgekomen.


 

Wandelroute - Lekker wandelen door de wijk de Polders in Veldhoven? En ook nog wat geschiedenis opsnuiven? Kies boven in het menu voor de optie 'wandelroutes' en vind daar alle informatie over de wandelroute door wijk de Polders. Via een link kunt U de route eenvoudig uitprinten.